Wojska Ochrony Pogranicza

Czytam obecnie książkę zlat 80-tych na temat WOP. Jest tam bardzo dużo historii z pierwszych lat powojennych, jednak okres późniejszy jest opisany ubogo. Czy ktoś zna nazwy i numery brygad WOP z końca lat 80-tych i czy te numery zmieniały się od lat 70-tych ?. Czy w strukturze Brygad były bataliony i czy miały jakieśnumery. Może ktoś zna miejsca bazowania poszczególnych Brygad i batalionów.?

Obok dużych jednostek w strukturze WOP występowały też mniejsze. Bardzo ciekawą była przykładowo Samodzielna Eskadra Lotnictwa Rozpoznawczego WOP. Jeśli kogoś interesuje historia tej jednostki to proszę napisać.

Na interesujący temat informacje znajdują się w nastepujęcych pozycjach:
1. H. Dominiczak Zarys histori Wojsk Ochrony Pogranicza.
2. H. Kula Granica morska PRL 1945-1950.

może kogoś zainteresuje taka informacja

ROZPORZĄDZENIE Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 grudnia 2004 roku w sprawie szczegółowych zasad współdziałania Straży Granicznej z Siłami Powietrznymi i Marynarką Wojenną Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie ochrony granicy państwowej

pozdrowienia
AR

Do informacji Marcina Krzysztofa Koniecznego dotyczącej kształcenia chorążych i oficerów WOPwkradła się nieścisłość. Otóż
-21 września 1946 powołano w Ostródzie Centrum Wyszkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza przemianowane następnie w roku 1949 na Oficerską Szkołę WOP z miejscem dyslokacji w Kętrzynie
-w roku 1970 szkołę rozformowano, a w jej miejsce utworzono Ośrodek Szkolenia Wojsk Wewnętrznych w ramach, którego funkcjonowała Szkoła Chorążych i Szkoła Podoficerów Zawodowych WOP. Dwa lata później Ośrodek Szkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza.
-1 kwietnia 1978 rok utworzeno w Ośrodku Filię Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Zmechanizowanych(naukę rozpoczęli podchorążowie),
-w roku 1980 Ośrodek Szkolenia WOP został przeformowany na Centrum Szkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza - nazwa ta obowiązywała do czasu rozformowania WOP
Polecam strony Straży Granicznej i cENTRUM sZKOLENIA SG w Kętrzynie i Centralnego Ośrodka Szkolenia SG w Koszaline
pozdrawiam

Witam Kolegów na Forum.

Zwracam się z następującą sprawą. Poszukuję numerów jednostek wojskowych Brygad Ochrony Pogranicza – od 1948 roku.
Potrzebuję numerów następujących struktur:
- 4 Kaszubska Brygada OP,
- 7 Mazurska Brygada OP,
- 8 Pomorska Brygada OP,
- 10 Lubuska Brygada OP,
- 11 Białostocka Brygada OP,
- 13 Chełmska Brygada OP,
- 15 Przemyska Brygada OP,
- 19 Karpacka Brygada OP,
- 21 Górnośląska Brygada OP,
- 23 Sudecka Brygada OP,
- Krośnieński samodzielny baon OP.
A może ktoś z Kolegów dysponuje innymi materiałami – numerami samodzielnych baonów OP w Brygadach, ewentualnie numerami jednostek po kolejnej reorganizacji – na początku lat 50-tych? Interesują mnie też zagadnienia obsady dowódczej jednostek. Przyznam, że dość długo poszukiwałem powyższego w dostępnej literaturze - jednak z ograniczonym skutkiem.
Za każdą pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Bogusław Wolf
Pozdrawiam, Bogusław

Witam!

Panie Bogusławie.

Ja mam możliwości, by udzielić Panu pomocy, bo w swoim czasie zajmowałem się dość poważnie tymi zagadnieniami. Jednak materia jest bardzo rozległa, natomiast literatura przedmiotu - jak Pan to słusznie zauważył - niezwykle uboga. Temat wybrany przez Pana - sądząc po ilości postów na Forum - też nie cieszy się popularnością. W gruncie rzeczy przyznam, że czekałem na zainteresowanie kogoś z Uczestników Forum i cieszę się że taka osoba się w końcu znalazła i będę mógł podzielić się swoim dorobkiem z kontynuatorem moich poczynań.
Liczba batalionów OP/WOP oscylowała wokół 50. Natomiast łączna ilość jednostek oznaczonych numerami (dowództwo, sztab, brygady, bataliony, jednostki szkolne, logistyczne, zabezpieczenia, informacji, ochrony i inne) – wg moich danych – dochodziła do 300. Jeżeli chodzi o sprawy kadrowe, to obecnie nie wszystko jest wskazane do publikowania.
Gdybyśmy zaczęli na Forum prowadzić dysputę i wysyłać ogromną ilość materiałów, to Pan Moderator w zgodzie z regulaminem szybko przywołałby nas do porządku a może i niezwłocznie usunął nasze posty. Proszę uprzejmie wobec tego na mój adres e-mailowy napisać, czym Pan dysponuje a czego jeszcze potrzebuje. W krótkim czasie postaram się udzielić Panu odpowiedzi.
O ile jest Pan zainteresowany – to proszę pisać możliwie szybko, bo za parę tygodni nie będę miał bezpośredniego dostępu do moich materiałów źródłowych.
Pozdrowienia dla Uczestników Forum.
Marian

W latach 1986-1988 słuzyłem w Kaszubskiej Gdańsk, straznica Jantar (2 kutry rozpoznawcze, 4 POWT obsada 70 ludzi), Mielno szkoła operatorów kutrów rozpoznawczych jako zwiadowca i operator kutra i nie przypominam sobie batalionów były same kompanie -odwodowa szkolna, ochrony, łaczności itp oraz poszczególne straznice podległe pod Brygadę no i dywizjon morski podlegajacy pod Marynarę Wojenną stacjinujący na Westerplatte nie wiem czemu podpinany pod WOP słuzyli 3 lata mundury marynarki pływali na szkwałach i mieli oddzielny budynek z własnym sztabem, my 2 lata moro i lekkie jednostki rozpoznawcze KR-70S i MI-6.

Wbrew pozorom temat WOP jest dość dobrze już opracowany. Wyszło kilka ciekawych książek i sporo artykułów. Proponuje kontynuowac ten temat na Forum ponieważ interesuje się nim chyba więcej osób.

Witam

Mam pytanie o oznaczenia jednostek będących na wyposażeniu strażnicy i numery POWT wraz z miejscami dyslokacji

Pozdrawiam
Robert R.